Długość przekątnej kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 139
- Rejestracja: 15 maja 2009, o 15:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 108 razy
Długość przekątnej kwadratu
Witam. Proszę o podanie rozwiązań następujących zadań :
1. Czy kwadrat o boku 10cm ma przekątną dłuższą czy krótszą niż 15 cm? Wykonaj odpowiednie obliczenia.
2. Mając dane \(\displaystyle{ A=a^{2} b+3 ab^{2}-ab}\), \(\displaystyle{ B=-ab+3 ab^{2} -a ^{2}b}\) i \(\displaystyle{ C=5 a^{2}b-ab}\)
oblicz: A+B+C oraz (A+B)-C
1. Czy kwadrat o boku 10cm ma przekątną dłuższą czy krótszą niż 15 cm? Wykonaj odpowiednie obliczenia.
2. Mając dane \(\displaystyle{ A=a^{2} b+3 ab^{2}-ab}\), \(\displaystyle{ B=-ab+3 ab^{2} -a ^{2}b}\) i \(\displaystyle{ C=5 a^{2}b-ab}\)
oblicz: A+B+C oraz (A+B)-C
Ostatnio zmieniony 22 maja 2009, o 17:11 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat
Powód: Temat
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Długość przekątnej kwadratu
\(\displaystyle{ A+B+C = 5a^2b+6ab^2-3ab}\)
\(\displaystyle{ (A+B)-C = 6ab^2-ab-5a^2b}\)
\(\displaystyle{ (A+B)-C = 6ab^2-ab-5a^2b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Długość przekątnej kwadratu
\(\displaystyle{ A+B+C = a^2b+3ab^2-ab +(-ab+3ab^2-a^2b)+(5a^2b-ab) = a^2b-a^2b+5a^b+3ab^2+3ab^2-ab-ab-ab = 5a^2b+6ab^2-3ab}\)
\(\displaystyle{ (A+B)-C = (a^2b+3ab^2-ab +(-ab+3ab^2-a^2b))-(5a^2b-ab) = a^2b+3ab^2-ab-ab+3ab^2-a^2b-5ab^2+ab = 6ab^2-ab-5a^2b}\)
\(\displaystyle{ (A+B)-C = (a^2b+3ab^2-ab +(-ab+3ab^2-a^2b))-(5a^2b-ab) = a^2b+3ab^2-ab-ab+3ab^2-a^2b-5ab^2+ab = 6ab^2-ab-5a^2b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Długość przekątnej kwadratu
\(\displaystyle{ 10\sqrt{2}... 15 \ / \ \cdot ( \ )^2\\
\\
200...225}\)
Zatem \(\displaystyle{ 15>d}\), gdzie \(\displaystyle{ d=10\sqrt{2}}\) - przekątna kwadratu o boku długości \(\displaystyle{ 10}\) cm.
\\
200...225}\)
Zatem \(\displaystyle{ 15>d}\), gdzie \(\displaystyle{ d=10\sqrt{2}}\) - przekątna kwadratu o boku długości \(\displaystyle{ 10}\) cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 20 mar 2009, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 60 razy
Długość przekątnej kwadratu
Przekatna kwadratu to \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) . Wiec \(\displaystyle{ 10 \sqrt{2}}\) wynosi przekatna tego kwadratu. No i patrzysz ile to jest \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i mnozysz razy 10 :O
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Długość przekątnej kwadratu
a co tu rozwiazywać. masz podany bok kwadratu = 10 wzór na przekatna kwadratu \(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\) podstawiasz i gotowe
\(\displaystyle{ d=10 \cdot \sqrt{2} = 10 \cdot 1,414 = 14,14}\)
\(\displaystyle{ d=10 \cdot \sqrt{2} = 10 \cdot 1,414 = 14,14}\)