Wysokość oraz pole trojkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 14 sty 2009, o 16:55
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 6 razy
Wysokość oraz pole trojkąta
Promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym jest rowny 6cm. Oblicz wysokość oraz pole tego trojkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Wysokość oraz pole trojkąta
\(\displaystyle{ r= \frac{2}{3}h= \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ 6= \frac{2}{3}h}\)
\(\displaystyle{ h=6 \cdot \frac{3}{2}=9}\)
\(\displaystyle{ 6= \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ a= 6 \cdot \frac{3}{ \sqrt{3} } = 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} = \frac{(6 \sqrt{3})^2 \cdot \sqrt{3} }{4} = 27 \sqrt{3}cm^2}\)
\(\displaystyle{ 6= \frac{2}{3}h}\)
\(\displaystyle{ h=6 \cdot \frac{3}{2}=9}\)
\(\displaystyle{ 6= \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ a= 6 \cdot \frac{3}{ \sqrt{3} } = 6 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} = \frac{(6 \sqrt{3})^2 \cdot \sqrt{3} }{4} = 27 \sqrt{3}cm^2}\)