Promień okręgu opisanego na trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 14 sty 2009, o 16:55
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 6 razy
Promień okręgu opisanego na trójkącie
Pole trójkąta prostokątnego jest równe \(\displaystyle{ 18 cm^{2}}\). Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość 4cm. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
- mat3j86
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 40 razy
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ 18= \frac{1}{2} a \cdot 4}\)
\(\displaystyle{ 18=2a}\)
\(\displaystyle{ a=9}\)
\(\displaystyle{ 9:2=4,5}\)
Promień okręgu opisanego ma 4,5cm
\(\displaystyle{ 18= \frac{1}{2} a \cdot 4}\)
\(\displaystyle{ 18=2a}\)
\(\displaystyle{ a=9}\)
\(\displaystyle{ 9:2=4,5}\)
Promień okręgu opisanego ma 4,5cm