Trapez rownoramienny [z przekatna]

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
R37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 1 maja 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 62 razy

Trapez rownoramienny [z przekatna]

Post autor: R37 »

Przekatna trapezu rownoramiennego ma dł 10cm i tworzy z dluzsza podstawa kat o mierze 40 stopni. Oblicz pole tej figury.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez rownoramienny [z przekatna]

Post autor: anna_ »

Możesz sprawdzić ten kąt?
40 stopni?
R37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 1 maja 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 62 razy

Trapez rownoramienny [z przekatna]

Post autor: R37 »

Tak 40 stopni, tak jest w tresci zadania.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez rownoramienny [z przekatna]

Post autor: anna_ »



\(\displaystyle{ |AE|=|AB|-|EB|=a- \frac{a-b}{2}= \frac{a+b}{2}}\)

Obliczam \(\displaystyle{ h}\)
\(\displaystyle{ sin40^o= \frac{h}{d}\\
sin40^o= \frac{h}{10}\\
h=10sin40^o}\)


Obliczam \(\displaystyle{ |EB|}\)
\(\displaystyle{ cos40^o= \frac{|AE|}{d}\\
cos40^o= \frac{\frac{a+b}{2}}{10}\\
\frac{a+b}{2}=10cos40^o}\)


Obliczam \(\displaystyle{ P}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2}h\\
P=10cos40^o\cdot 10sin40^o=...}\)
ODPOWIEDZ