Suma długości przekątnych [romb]
Suma długości przekątnych [romb]
Oblicz pole rombu, ktorego bok ma dł 6 cm a suma dlugosci przekatnych wynosi 16cm
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Suma długości przekątnych [romb]
e,f-przekątne
a-bok
\(\displaystyle{ \begin{cases} e+f=16 \\ ( \frac{1}{2} e)^2+( \frac{1}{2} f)^2=a^2 \end{cases}}\)
pole ze wzoru z przekątnymi
a-bok
\(\displaystyle{ \begin{cases} e+f=16 \\ ( \frac{1}{2} e)^2+( \frac{1}{2} f)^2=a^2 \end{cases}}\)
pole ze wzoru z przekątnymi