Długosći przekątnych rombu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
R37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 1 maja 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 62 razy

Długosći przekątnych rombu

Post autor: R37 »

Pole rombu jest równe 156 cm2. Wysokosc wynosi12cm. Oblicz długości przekątnych tego rombu.

Bok rombu wyszedł mi 12 cm, tylko jak teraz wyliczyc przekątne?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Długosći przekątnych rombu

Post autor: anna_ »

Bok jest źle policzony.
R37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 119
Rejestracja: 1 maja 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 62 razy

Długosći przekątnych rombu

Post autor: R37 »

A mogłabyś mnie naprowadzić gdzie zrobiłam błąd? Bo nie umiem znaleźć pomyłki
chceBYCpro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 4 paź 2008, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 3 razy

Długosći przekątnych rombu

Post autor: chceBYCpro »

a*12=156 to a=13
Odp: przekątna \(\displaystyle{ e = 4\sqrt{13}; f = 6\sqrt{13}}\)
ODPOWIEDZ