Oblicz Pole koła wpisanego w trapez..

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Oblicz Pole koła wpisanego w trapez..

Post autor: Quaerens »

Podstawy trapezu opisanego na okręgu mają długość 8cm i 14cm, a jego pole jest równe \(\displaystyle{ 44 \sqrt{5}cm^{2}}\). Oblicz pole P koła wpisanego w ten trapez.

Robię to tak: ( ale nie wychodzi dobrze )..

\(\displaystyle{ P=\frac{1}{2}(a+b) \cdot h \\ 44 \sqrt{5}=\frac{1}{2}(14+8) \cdot h}\)

Wyznaczam h i wtedy aby obliczyć pole koła muszę znać promień. A promieniem będzie połowa wysokości trapezu??
Ostatnio zmieniony 21 maja 2009, o 18:43 przez Quaerens, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Oblicz Pole koła wpisanego w trapez..

Post autor: Dasio11 »

Owszem, można to też policzyć z własności \(\displaystyle{ a+b=\frac{1}{2}O}\) oraz \(\displaystyle{ P=\frac{1}{2} \cdot O \cdot r}\)
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Oblicz Pole koła wpisanego w trapez..

Post autor: Quaerens »

Co to jest O?

-- 21 maja 2009, 18:46 --

Bo mi wychodzi że koło ma pole 12,56 a w książce, że 20....-- 21 maja 2009, 18:58 --Wyszło.. Cholera źle usunąłem niewymierność
ODPOWIEDZ