Oblicz pole

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamell0408
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 14:36
Płeć: Mężczyzna

Oblicz pole

Post autor: kamell0408 »

W trapezie równoramiennym ABCD podstawa AB jest o 8 cm dłuższa od podstawy DC.
Wysokość CE ma długość 10 cm. Punkty E,B oraz środki przekątnych trapezu tworzą czworokąt.
Oblicz pole tego czworokąta. Jaki to czworokąt ?
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Oblicz pole

Post autor: Natasha »

To równoległobok.

\(\displaystyle{ a+8}\)-dł. podstawa

\(\displaystyle{ a}\)-krótsza podstawa

\(\displaystyle{ EB}\)= odcinek łączący środki przekątnych

\(\displaystyle{ EB= \frac{a+8-a}{2}=4}\)

stąd
\(\displaystyle{ P=4* \frac{1}{2}*10=20}\)
kamell0408
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 14:36
Płeć: Mężczyzna

Oblicz pole

Post autor: kamell0408 »

dziękuję
ODPOWIEDZ