równanie cięciwy okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
MaH

równanie cięciwy okręgu

Post autor: MaH »

Napisz równanie tej cięciwy okręgu o równaniu (x-2) � +(y+1) � =4 dla której punkt A=(3,0) jest środkiem.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

równanie cięciwy okręgu

Post autor: Tristan »

Szukana prosta jest prostopadła do prostej łączącej punkt A ze środkiem okręgu.
Po prostych przeliczań dojdziesz do równania: 2x+y-6=0.
MaH

równanie cięciwy okręgu

Post autor: MaH »

jak tak robie to mi wychodzi y=-x+3

why??
i dlaczego szukana prosta jest prostopadła do prostej łączącej punkt A ze środkiem okręgu ?
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

równanie cięciwy okręgu

Post autor: Lady Tilly »

Środek okręgu leży w punkcie S=(2,-1). Teraz po prostu piszesz równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty S oraz A. Skoro więc punkt A jest środkiem cięciwy (która powinna być pisana wzorem) prosta zawierająca cięciwę powinna być prostopadła do wspomnianej prostej i powinna przechodzić przez punkt A.
ODPOWIEDZ