wielokąty podobne
wielokąty podobne
Prostokąt ABCD, którego obwód wynosi 20cm, jest podobny do prstokąta o bokach długości 2cm i 5cm czyli ma obwód 14 jakie są boki pierwszego prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TeeM
- Pomógł: 15 razy
wielokąty podobne
\(\displaystyle{ \frac{20}{14}= \frac{10}{7} \\
5 \cdot \frac{10}{7}= \frac{50}{7}\\
2 \cdot \frac{10}{7}= \frac{20}{7}\\}\)
zatem boki prostokąta ABCD mają \(\displaystyle{ \frac{50}{7}}\)cm i \(\displaystyle{ \ \frac{20}{7}}\) cm
5 \cdot \frac{10}{7}= \frac{50}{7}\\
2 \cdot \frac{10}{7}= \frac{20}{7}\\}\)
zatem boki prostokąta ABCD mają \(\displaystyle{ \frac{50}{7}}\)cm i \(\displaystyle{ \ \frac{20}{7}}\) cm