Długość podstaw i długość wysokości trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
016igor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 sty 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jordanów
Podziękował: 1 raz

Długość podstaw i długość wysokości trapezu

Post autor: 016igor »

Obwód trapezu równoramiennego opsianego na okręgu ma długość 6 cm, zaś przekątna trapezu ma długość \(\displaystyle{ 2\sqrt{14}}\) . Oblicz długość podstaw i długość wysokości trapezu.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Długość podstaw i długość wysokości trapezu

Post autor: piasek101 »

016igor pisze:Obwód trapezu równoramiennego opsianego na okręgu ma długość 6 cm, zaś przekątna trapezu ma długość \(\displaystyle{ 2\sqrt{14}}\) . Oblicz długość podstaw i długość wysokości trapezu.
Nie istnieją.
016igor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 sty 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jordanów
Podziękował: 1 raz

Długość podstaw i długość wysokości trapezu

Post autor: 016igor »

piasek101 pisze:
016igor pisze:Obwód trapezu równoramiennego opsianego na okręgu ma długość 6 cm, zaś przekątna trapezu ma długość \(\displaystyle{ 2\sqrt{14}}\) . Oblicz długość podstaw i długość wysokości trapezu.
Nie istnieją.
A mógłbyś ewentualnie napisać, coś szerzej, dlaczego nie isnieją??
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Długość podstaw i długość wysokości trapezu

Post autor: piasek101 »

Porównaj długość obwodu z długością przekątnej.
Awatar użytkownika
Natasha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 986
Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
Płeć: Kobieta
Podziękował: 97 razy
Pomógł: 167 razy

Długość podstaw i długość wysokości trapezu

Post autor: Natasha »

016igor, sprawdź, czy dobrze przepisałeś treść zadania.
016igor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 sty 2008, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jordanów
Podziękował: 1 raz

Długość podstaw i długość wysokości trapezu

Post autor: 016igor »

Natasha pisze:016igor, sprawdź, czy dobrze przepisałeś treść zadania.
Właśnie mam kartkę z tym zadaniem i słowo w słowo jest tak jak napisałem(może nauczycielka pomyliła się przepisując mi to zadanie), a przyjmując jakieś inne odpowiednie dane, dajmy na to obwód np.60 przy tej samej przekątnej jak to wyliczyć ??
ODPOWIEDZ