nie wiedzialam gdzie ten watek umiescic;|
mialam na spr takie zadanie i zrobilam je ale chyba zle bo wynik troche nieprawdowpodobny wiec mogly mi je ktos rozwiazac, nie pamietam dokladnie tresci ale brzmialo to mniej wiecej tak:
dany jest romb kat ostry ma 60 stopni a jedna z przekatnych 5 cm. Oblicz bok i druga przekatna rombu.
funkcje trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 17:55
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 17:55
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
funkcje trygonometryczne
przyjmijmy że krótsza przekatna \(\displaystyle{ d_{1}= 5 cm}\) , dzieli ona romb na dwa takie same trójkąty. Kąt ostry rombu = 60 stopni więc trójkęty te są trójkatami równobocznymi czyli \(\displaystyle{ d_{1}=a=5}\)
z wysokości trójkata równobocznego możemy obliczyć długość drukiej przekatnej \(\displaystyle{ d_{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}d_{2} = \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{2} = 5 \sqrt{3}}\)
z wysokości trójkata równobocznego możemy obliczyć długość drukiej przekatnej \(\displaystyle{ d_{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}d_{2} = \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{2} = 5 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 kwie 2009, o 17:55
- Płeć: Kobieta
funkcje trygonometryczne
wow tak mi wyszlo mam nadzieje ze tak bedzie dzieki wielkie troche sie uspokoilam na prawde dzieki