1.Oblicz pole rabaty w kształcie trapezu równoramiennego o podstawach 6,12 i ramieniu 5.
2.W okręgu o średnicy 40 w odległości 12 cm od środa poprowadzono cięciwę . Oblicz długość tej cięciwy.
POle rabaty, okrąg .
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TeeM
- Pomógł: 15 razy
POle rabaty, okrąg .
1.
\(\displaystyle{ h= \sqrt{5^2-3^2}=4cm \\
P= \frac{(12+6)5}{2}=45 cm^2}\)
2.
\(\displaystyle{ c=2 \sqrt{20^2-12^2}=32 cm}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{5^2-3^2}=4cm \\
P= \frac{(12+6)5}{2}=45 cm^2}\)
2.
\(\displaystyle{ c=2 \sqrt{20^2-12^2}=32 cm}\)