Dwie figury podobne maja pola równe \(\displaystyle{ 10dm^{2}}\) i \(\displaystyle{ 0,6m^{2}}\) . jaka jest skala podobienstwa mniejszej z tych figur do wiekszej?
pomocy, nie wiem jak to zrobic
Figury podobne - pola
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Figury podobne - pola
\(\displaystyle{ 1 m^2 = 100dm^2}\)
\(\displaystyle{ 0,6 m^2 = 60 dm^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{10dm^2}{60dm^2} = \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ 0,6 m^2 = 60 dm^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{10dm^2}{60dm^2} = \frac{1}{6}}\)