Trójkat ABC jest podobny do trójkata PQR. Oblicz obwód trojkata PQR wiedzac ,ze bok PR jest jego najdłuzszym bokiem oraz jeśli : |AB|=6, |BC|=10, |AC|=9, |PR|=5.
wiec obliczyłam x i y (brakujace boki drugiego trójkata) i wyszło mi ze jeden ma 3, a drugi 4,5.
Pozniej dodałam do siebie 5+3+4,5 i mi wyszło 12,5
dobrze zrobiłam? jesli nie to jakie powinno byc rozwiazanie? czy chodziaz cos z MOICH obliczen jest dobrze> miałam to zad na spr i chce wiedziec czy chociaz punkt bede miała ;(
trójkaty podobne - oblicz obwód
trójkaty podobne - oblicz obwód
jestes pewien na 100%? na pewno ten obwód mialam dodac? Bo kurcze chciałam to jakos wzorem zrobic:
\(\displaystyle{ P_{1} = k^{2} * P_{2}}\) ale nie wiedziałam jak...
\(\displaystyle{ P_{1} = k^{2} * P_{2}}\) ale nie wiedziałam jak...
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10218
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
trójkaty podobne - oblicz obwód
Ten wzór jest przydatny tylko wtedy, gdy znamy pole jednego trójkąta i skalę podobieństwa, można dzięki niemu obliczyć pole drugiego trójkąta. W przypadku obwodu wystarczy znaleźć obwód jednego, znaleźć skalę \(\displaystyle{ k=\frac{|PR|}{|BC|}=\frac{5}{10}=\frac{1}{2}}\) i pomnożyć przez siebie \(\displaystyle{ (6+10+9) \cdot \frac{1}{2}=25 \cdot \frac{1}{2}=12.5}\), albo po prostu wyliczyć każdy bok z osobna \(\displaystyle{ b=6 \cdot \frac{1}{2}=3; \ c=9 \cdot \frac{1}{2}=4.5}\) i dodać \(\displaystyle{ 5+3+4.5=12.5}\).