Oblicz pole powstałego prostokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 75
- Rejestracja: 31 maja 2008, o 11:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 28 razy
Oblicz pole powstałego prostokąta.
W trapezie o polu \(\displaystyle{ 100cm ^{2}}\) połączono środki kolejnych boków, Oblicz pole powstałego czworokąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TeeM
- Pomógł: 15 razy
Oblicz pole powstałego prostokąta.
pole powstałego czworokąta to suma pól 2 trójkątów:
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot \frac{h}{2} \cdot \frac{a+b}{2} + \frac{1}{2} \cdot \frac{h}{2} \cdot \frac{a+b}{2}=\frac{(a+b)h}{4}=\frac{100}{2}=50cm^2}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot \frac{h}{2} \cdot \frac{a+b}{2} + \frac{1}{2} \cdot \frac{h}{2} \cdot \frac{a+b}{2}=\frac{(a+b)h}{4}=\frac{100}{2}=50cm^2}\)