Oblicz pole prostokąta.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
plancys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 31 maja 2008, o 11:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 28 razy

Oblicz pole prostokąta.

Post autor: plancys »

Oblicz pole prostokąta, którego przekątne długości 10cm przecinają się pod katem 45 stopni.
Fizus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 18 maja 2009, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 10 razy

Oblicz pole prostokąta.

Post autor: Fizus »

\(\displaystyle{ S=\frac{1}{2}\cdot d^{2}\cdot\sin\alpha}\)

Podstawiamy
\(\displaystyle{ S=25\cdot \sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ