kolo wpisane w czworokat

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Claudia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 8 gru 2007, o 19:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kielce

kolo wpisane w czworokat

Post autor: Claudia11 »

1.Dany jest kawałek materiału w kształcie czworokąta którego suma długościdwóch przeciwległych boków jest równa \(\displaystyle{ 2,7 m}\). Z tego kawałka wycinamy koło o średnicy \(\displaystyle{ 1 m}\). styczne do wszystkich boków czworokąta. oblicz jaki \(\displaystyle{ \%}\) całego materiału stanowią niewykorzystane skrwawki. Wynik podaj z dokladnością do \(\displaystyle{ 0,1\%}\).
Awatar użytkownika
lina2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 599
Rejestracja: 27 mar 2008, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 151 razy

kolo wpisane w czworokat

Post autor: lina2002 »

Należy obliczyć, jaki procent całego materiału stanowi koło i odjąć to od \(\displaystyle{ 100 \%}\). Warunek wpisania koła w czworokąt jest następujący: \(\displaystyle{ a+c=b+d}\). Tak więc mamy \(\displaystyle{ a+c=b+d=2,7m}\). Tak więc obwód tego czworokąta to \(\displaystyle{ l=5,4m}\). Pole tego czworokąta wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}lr}\) (wynika to z podzielenia czworokąta na trójkąty z wierzchołkami w środku koła i zsumowania ich pól). Tak więc pole czworokąta to \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 5,4m \cdot 1m}\). Oblicz pole koła i z tegho policz jaki procent pola czworokąta stanowi pole koła.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ