Proste k, l , m na ponizszym rys sa równoległe. Oblicz dł odcinków a, b , c.
Obliczyłam a:
\(\displaystyle{ \frac{5}{a} = \frac{3}{2}}\)
\(\displaystyle{ 3a = 10 / : 3}\)
\(\displaystyle{ a = 3\frac{1}{3}}\)
z b i c nie moge sobie poradzic, powinny wyjść wyniki:
\(\displaystyle{ b = 4 \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ c = 2}\)
prosze pomóżcie mi
Oblicz długości odcinków (figury podobne)
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
Oblicz długości odcinków (figury podobne)
Zrób proporcję:
\(\displaystyle{ \frac{3}{b}= \frac{5}{3+b}\\
3(3+b)=5b\\
9+3b=5b\\
2b=9\\
b=4 \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{c} = \frac{b}{3}\\
b=4,5\\
c*b=9\\
c*4,5=9\\
c=2}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac{3}{b}= \frac{5}{3+b}\\
3(3+b)=5b\\
9+3b=5b\\
2b=9\\
b=4 \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{3}{c} = \frac{b}{3}\\
b=4,5\\
c*b=9\\
c*4,5=9\\
c=2}\)
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, o 16:52 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.