Mógłby mi ktoś pomóc w dojść do wyniku?
otóż znam wynik zadania
\(\displaystyle{ k = \frac{3 \sqrt{13}}{13}}\)
\(\displaystyle{ k = 1,5}\)
Teraz to zadanie z którym nie moge sobie poradzic:
Oblicz, w jakiej skali trójkąt ACD jest podobny do trójkąta ABC, a w jakiej do trójkata DBC?
rysunek
Bardzo prosze, jesli ktos umie dojsc do wyniku ktory podałam powyzej to pomóżcie, ja sie 2 h mecze z tym zadaniem i nie wiem jak to zrobic zeby było ok.
Skala, figury podobne
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Skala, figury podobne
ACD jest podobny do trójkąta do trójkata DBC w skali \(\displaystyle{ \frac{AD}{CD}}\) lub \(\displaystyle{ \frac{CD}{DB}}\)
Z Pitagorasa policz AC a potem
ACD jest podobny do trójkąta ABC w skali \(\displaystyle{ \frac{AC}{AB}}\)
Z Pitagorasa policz AC a potem
ACD jest podobny do trójkąta ABC w skali \(\displaystyle{ \frac{AC}{AB}}\)