Krotsza podstawa trapezu prostokatnego ma dlugosc 16 a jego wysokosc rowna sie 7 . Oblicz pole i obwod tego trapezu jezeli sin kata ostrego jest rowny 7/25.
Jesli moge prosic o wskazowki jak rozwiazac to zdanie byłabym bardzo wdzieczna .
Pole trapezu prostokatnegio - podana podstawa H i sin kata
- anibod
- Użytkownik
- Posty: 188
- Rejestracja: 12 wrz 2008, o 10:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sulejówek
- Pomógł: 58 razy
Pole trapezu prostokatnegio - podana podstawa H i sin kata
Trapez prostokątny ABCD, gdzie AB -dłuższa podstawa, CD-krótsza podstawa,
Poprowadź sobie z wierzchołka C wysokość (CK) na podstawę AB, która podzieli ci odcinek AB na dwa odcinki (AK i BK).
Masz dane;
\(\displaystyle{ \left|CD \right|=16}\), \(\displaystyle{ \left|CK \right|= \left|AD \right|=7}\),
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{7}{25}}\),gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt ostry trapezu
inaczej: \(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{\left|CK \right|} {\left| CB\right| }}\) wyznaczasz sobie dł ramienia CB.
Z tw Pitagorasa wyliczasz dł odcinak BK,
a z zależności \(\displaystyle{ \left| AK\right|+ \left|BK \right| =AB}\), gdzie \(\displaystyle{ \left|AK \right| = \left|CD \right|=16}\) wyznaczasz sobie dłuższą podstawę.
I masz wszystko do wyznaczenia pola i obwodu trapezu
Poprowadź sobie z wierzchołka C wysokość (CK) na podstawę AB, która podzieli ci odcinek AB na dwa odcinki (AK i BK).
Masz dane;
\(\displaystyle{ \left|CD \right|=16}\), \(\displaystyle{ \left|CK \right|= \left|AD \right|=7}\),
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{7}{25}}\),gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt ostry trapezu
inaczej: \(\displaystyle{ \sin\alpha= \frac{\left|CK \right|} {\left| CB\right| }}\) wyznaczasz sobie dł ramienia CB.
Z tw Pitagorasa wyliczasz dł odcinak BK,
a z zależności \(\displaystyle{ \left| AK\right|+ \left|BK \right| =AB}\), gdzie \(\displaystyle{ \left|AK \right| = \left|CD \right|=16}\) wyznaczasz sobie dłuższą podstawę.
I masz wszystko do wyznaczenia pola i obwodu trapezu