Oblicz pole i obwód koła opisanego na prostokącie o wymiarach 6\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i
8\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Koło opisane w prostakącie
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
- jarzabek89
- Użytkownik
- Posty: 1337
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 21:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 181 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Koło opisane w prostakącie
promień koła r = połowie przekatnej d
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+b^2} = \sqrt{( 6\sqrt{3})^2 + (8 \sqrt{3})^2 } } = \sqrt{300} = 10 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} \cdot 10 \sqrt{3} = 5 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ O=2 \pi \cdot r = 10 \sqrt{3} \pi \approx 54,39}\)
\(\displaystyle{ P= \pi \cdot r^2 = \pi \cdot (5 \sqrt{3} )^2=75 \sqrt{3}\pi \approx 235,5}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{a^2+b^2} = \sqrt{( 6\sqrt{3})^2 + (8 \sqrt{3})^2 } } = \sqrt{300} = 10 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{2} \cdot 10 \sqrt{3} = 5 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ O=2 \pi \cdot r = 10 \sqrt{3} \pi \approx 54,39}\)
\(\displaystyle{ P= \pi \cdot r^2 = \pi \cdot (5 \sqrt{3} )^2=75 \sqrt{3}\pi \approx 235,5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
Koło opisane w prostakącie
Ok dzieki a jak bedzie juz to piatagorasa to mozna zrobic to pomnozyc przez pierwiastek i wtedy znikna te potegi?? czy niezbardzo?