Długośc odcinka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Natus276
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 15 paź 2008, o 16:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Cieszyn

Długośc odcinka

Post autor: Natus276 »

Potrzebuję pomocy z następującym zadaniem:
Długości boków trójkąta są równe: AB=9, BC=12, AC=15. Odcinek DE jest równoległy do AB. Obwód CDE jest równy obwodowi ABDE. Oblicz długość odcinka DE.
Awatar użytkownika
De Moon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 379
Rejestracja: 5 kwie 2008, o 00:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 43 razy

Długośc odcinka

Post autor: De Moon »

Trójkąt jest prostokątny.
\(\displaystyle{ CD + CE + ED = 15 - ED + 12 - CE + 9 + DE \\
2CE + 2CD = 36 \\
CE + CD = 18}\)


Można uzależnić CD od CE z f.tryg

// Ewentualnie możesz pokombinować z podobieństwem trójkątów przy rozwiązaniu zadania.
Natus276
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 15 paź 2008, o 16:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Cieszyn

Długośc odcinka

Post autor: Natus276 »

Dzięki coś z tym spróbuję zrobić teraz
ODPOWIEDZ