Obwód trójkąta prostokątnego wynosi 60 cm, a wysokosc poprowadzona do przeciwprostokątnej ma
długośc 12 cm. Oblicz długości boków tego trójkąta.
Wskazówka:Trzeba skorzystać z twierdzenia Pitagorasa i podobieństwa trójkątów.
podobieństwa trójkątów
-
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasto
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 11 razy
podobieństwa trójkątów
a,b- przyprostokątne
c-przeciwprostokątna
12c=ab
a+b+c=60
\(\displaystyle{ a^{2}+ b^{2}= c^{2}}\)
Układ równań z 3 niewiadomymi, oczywiście a,b,c>0 Powodzenia;)
c-przeciwprostokątna
12c=ab
a+b+c=60
\(\displaystyle{ a^{2}+ b^{2}= c^{2}}\)
Układ równań z 3 niewiadomymi, oczywiście a,b,c>0 Powodzenia;)
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 7 sty 2009, o 08:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
podobieństwa trójkątów
Hym..a można jakoś dokładniej? Bo niezbyt mi to coś mówi, gdzie jest to podobieństwo i jak ten układ równań z 3 niewiadomymi rozwiązać?