tw.cosinusów
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
tw.cosinusów
oblicz pole i miary kątów równoległoboku o bokach długości a=8 b=5 oraz krotszej przekątnej d=6.
- lukki_173
- Użytkownik
- Posty: 913
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
- Podziękował: 56 razy
- Pomógł: 218 razy
tw.cosinusów
Policz z tw. cosinusów kosinus kąta między bokami, zamień na sinus i później ze wzoru \(\displaystyle{ P=a*b*sin \alpha}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasto
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 11 razy
tw.cosinusów
Z twierdzenia cosinusów policz cosinus kąta ostrego. Pole mozesz policzyc w następujący sposob: policz z jedynki trygonometrycznej sinus tego samego kąta i teraz P=8*5*sinx (gdzie sinx to wlasnie sinus kąta ostrego). Ten drugi kąt to 180-x, więc tutaj z zaleznosci trygonometrycznych. Powodzenia;)