Nie mam pojęcia od czego zacząć... czy ktoś mógłby mi pomóc?
1) W trapez prostokątny o polu 18 cm i obwodzie 18 cm można wpisać okrąg. Oblicz długości boków trapezu.
2) W trapezie opisanym na okregu ramiona mają 5 cm i 7 cm długości, a odcinek łączący środki tych ramion dzieli trapez na części, których pola są w stosunku 1:2. Oblicz długości podstaw trapezu.
3) Długości podstaw trapezu równoramiennego opisanego na okręgu są równe 4 cm i 16 cm. Oblicz długość promienia tego okręgu.
Z góry dziękuję
Trapez, okrąg, omg...
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 16:47
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 259
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: miasto
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 11 razy
Trapez, okrąg, omg...
1) a,b- długości podstaw trapezu
h- wysokość
c- długość ramienia, nie będącego wysokością
a+b=h+c
a+b+c+h=18
a+b=h+c=9
P=18=(9h)/2
9h=36
h=4
d=9-4=5
Z Pitagorasa liczysz długość odcinka dolnej podstawy(a), który razem z b tworzy a, wychodzi 3. A zatem 2b+3=9 z czego wychodzi b=3, a=6
3) c- długość ramienia
2c=16+4=20
c=10
teraz liczysz dlugosc odcinka ktory razem z wysokoscia i ramieniem tworzy trojkąt prostokątny bedzie on rowny (16-4)/2=6 i z Pitagorasa liczysz wysokosc h. wychodzi h=8 a promien jest rowny polowie wysokosci a zatem 4
2)a,b- długości podstaw a>b
a+b=5+7=12
odcinek o którym mowa w zadaniu mozna wyrazic wzorem (a+b)/2 a zatem ulatwia to zapisanie stosunku pol powstalych trapezow, nie bede tego rozpisywac ale mysle ze dasz rade;)
h- wysokość
c- długość ramienia, nie będącego wysokością
a+b=h+c
a+b+c+h=18
a+b=h+c=9
P=18=(9h)/2
9h=36
h=4
d=9-4=5
Z Pitagorasa liczysz długość odcinka dolnej podstawy(a), który razem z b tworzy a, wychodzi 3. A zatem 2b+3=9 z czego wychodzi b=3, a=6
3) c- długość ramienia
2c=16+4=20
c=10
teraz liczysz dlugosc odcinka ktory razem z wysokoscia i ramieniem tworzy trojkąt prostokątny bedzie on rowny (16-4)/2=6 i z Pitagorasa liczysz wysokosc h. wychodzi h=8 a promien jest rowny polowie wysokosci a zatem 4
2)a,b- długości podstaw a>b
a+b=5+7=12
odcinek o którym mowa w zadaniu mozna wyrazic wzorem (a+b)/2 a zatem ulatwia to zapisanie stosunku pol powstalych trapezow, nie bede tego rozpisywac ale mysle ze dasz rade;)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 maja 2009, o 16:47
- Płeć: Kobieta