Oblicz pole P i obwod L trapezu gdy :
jego krotsza podstawa wynosi b=4, jeden z kątów ostrych ma miare \(\displaystyle{ 45 ^{o}}\)a drugi \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\) i wysokość h =6cm
Prosze o dokladniejsze wyjasnienie
Pole i obwod trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 54 razy
Pole i obwod trapezu
Przykro mi bardzo, ale to zadanie jest sprzeczne. Trapez równoramienny ma oba kąty ostre tej samej miary. Ponadto nawet gdyby kąty były przystające to i tak nie można policzyć wysokości (brak danych).
Pole i obwod trapezu
pomylilo mi sie racja, trapez nie jest rownoramienny ale podane sa tylko te dane ... czy jak nie jest rownoramienny to wiesz jak to rozwiazac?thralll pisze:Przykro mi bardzo, ale to zadanie jest sprzeczne. Trapez równoramienny ma oba kąty ostre tej samej miary. Ponadto nawet gdyby kąty były przystające to i tak nie można policzyć wysokości (brak danych).
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 29 maja 2008, o 23:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 54 razy
Pole i obwod trapezu
Przy zmienionej treści potrafię
Trapez możemy rozpatrywać jako połączenie 2 trójkątów prostokątnych i prostokąta.
Jeden z boków trójkątów będzie miał długość 6cm. Trójkąt zawierający kąt 45 będzie miał boki długości
\(\displaystyle{ 6, 6, 6 \sqrt{2}}\)
Drugi trójką natomiast będzie polową trójkąta równobocznego więc jego boki będą wynosić:
\(\displaystyle{ 6,4 \sqrt{3} ,2 \sqrt{3}}\)
Gdy znamy długości boków możemy policzyć długość dolnej podstawy:
\(\displaystyle{ 4+6+2 \sqrt{3}=10+2 \sqrt{3}}\)
Pole trapezu, będzie więc wynosić:
\(\displaystyle{ P=\frac{4+10+2 \sqrt{3}}{2}*6 =42+6 \sqrt{3} [cm^2]}\)
a obwód:
\(\displaystyle{ L=4+10+2 \sqrt{3}+6 \sqrt{2} +4 \sqrt{3} =14+6 \sqrt{3} +6 \sqrt{2} [cm]}\)
pozdrawiam
thralll
Trapez możemy rozpatrywać jako połączenie 2 trójkątów prostokątnych i prostokąta.
Jeden z boków trójkątów będzie miał długość 6cm. Trójkąt zawierający kąt 45 będzie miał boki długości
\(\displaystyle{ 6, 6, 6 \sqrt{2}}\)
Drugi trójką natomiast będzie polową trójkąta równobocznego więc jego boki będą wynosić:
\(\displaystyle{ 6,4 \sqrt{3} ,2 \sqrt{3}}\)
Gdy znamy długości boków możemy policzyć długość dolnej podstawy:
\(\displaystyle{ 4+6+2 \sqrt{3}=10+2 \sqrt{3}}\)
Pole trapezu, będzie więc wynosić:
\(\displaystyle{ P=\frac{4+10+2 \sqrt{3}}{2}*6 =42+6 \sqrt{3} [cm^2]}\)
a obwód:
\(\displaystyle{ L=4+10+2 \sqrt{3}+6 \sqrt{2} +4 \sqrt{3} =14+6 \sqrt{3} +6 \sqrt{2} [cm]}\)
pozdrawiam
thralll