okrag opisany i wpisany w kwadrat.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
okrag opisany i wpisany w kwadrat.
Różnica długosci promienia okręgu opisaneg w kwadrat i pomienia okregu wpisanego w kwadrat wynosi 2cm. opidz pole kwadratu
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
okrag opisany i wpisany w kwadrat.
r-promień okręgu wpisanego
R-promień okręgu opisanego
\(\displaystyle{ r=\frac{a}{2} \\ R=\frac{a\sqrt{2}}{2} \\ R-r=2}\)
Wiesz już dalej?
R-promień okręgu opisanego
\(\displaystyle{ r=\frac{a}{2} \\ R=\frac{a\sqrt{2}}{2} \\ R-r=2}\)
Wiesz już dalej?
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
okrag opisany i wpisany w kwadrat.
cos mi nie wycodzi do końca robie uklad i potem wylączam a przed nawias ii ?
Ostatnio zmieniony 17 maja 2009, o 22:41 przez kamell0408, łącznie zmieniany 1 raz.
- czeslaw
- Użytkownik
- Posty: 2156
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 22:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Politechnika Wrocławska
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 317 razy
okrag opisany i wpisany w kwadrat.
\(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{2}}{2}-\frac{a}{2}=2 \\ \frac{a}{2}(\sqrt{2}-1)=2 \\ a=\frac{4}{\sqrt{2}-1} \\ a = 4\sqrt{2}+4 \\ P=a^{2}=48+32\sqrt{2}}\)