cięciwy w okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Za?amka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 5 lut 2009, o 14:21
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

cięciwy w okręgu

Post autor: Za?amka »

w okręgu poprowadzono dwie cięciwy AB i CD, które przecięły się w punkcie E. Wiedząc,że |AE|= 9 cm, |EB|= 4 cm, |CE|= 3 cm, oblicz |ED|.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

cięciwy w okręgu

Post autor: florek177 »

trójkąty : \(\displaystyle{ \Delta ( ACE ) \,\,\, i \,\,\, \Delta ( DBE ) \,\,\,}\) - są podobne ( k,k,k ).--> proporcja.
ODPOWIEDZ