Dwa okręgi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dandi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 wrz 2008, o 19:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Dwa okręgi

Post autor: dandi91 »

Dwa okręgi o promieniach r i R są styczne zewnętrznie. Proste styczne zewnętrznie, poprowadzone do tych okręgów tworzą trapez równoramienny. Obliczyć jego pole.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwa okręgi

Post autor: anna_ »

Potrzebujesz pomocy czy już sobie z tym poradziłeś?
MadsxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2009, o 18:04
Płeć: Mężczyzna

Dwa okręgi

Post autor: MadsxD »

Ja bym potrzebował odpowiedzi do tego zadani
dandi91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 8 wrz 2008, o 19:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 7 razy

Dwa okręgi

Post autor: dandi91 »

Nie rozwiązałem jeszcze tego zadania i dalej prosiłbym o pomoc rozwiązania nie mam i nie mam pojęcia jak się za to zabrać...
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwa okręgi

Post autor: anna_ »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/29b6a890c3d/


Dużo tam literek, ale mam nadzieję, że się połapiesz.
a, b- podstawy trapezu
h-wysokość

\(\displaystyle{ DF\parallel AB}\)
\(\displaystyle{ AD\parallel BC\parallel EG}\)

Z podobieństwa trójkątów JAD i KBC
\(\displaystyle{ \frac{|DA|}{|DJ|} = \frac{|CB|}{|CK|}\\
\\
\frac{r}{ \frac{1}{2}b } = \frac{R}{ \frac{1}{2}a }\\
\\
\frac{r}{ b } = \frac{R}{ a}}\)


Z Pitagorasa dla trójkąta DFC
\(\displaystyle{ |DC|^2+|CF|^2=|DF|^2\\
|DC|^2+(R-r)^2=(r+R)^2\\
|DC|=2 \sqrt{rR}}\)


Z podobieństwa trójkątów DFC i DIG

\(\displaystyle{ \frac{|FC|}{|DC|} = \frac{|IC|}{|DI|}\\
\frac{R-r}{2 \sqrt{rR}} = \frac{ \frac{a-b}{2} }{h} \\
\frac{R-r}{ \sqrt{rR} } = \frac{a-b}{h}}\)


Z Pitagorasa dla trójkąta DIC
\(\displaystyle{ |DI|^2+|IC|^2=|DC|^2\\
h^2+( \frac{a-b}{2} )^2=(2 \sqrt{rR} )^2}\)


\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{r}{ b } = \frac{R}{ a} \\ \frac{R-r}{ \sqrt{rR} } = \frac{a-b}{h}\\ h^2+( \frac{a-b}{2} )^2=(2 \sqrt{rR} )^2\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} a= \frac{4R \sqrt{rR} }{R+r} \\ b= \frac{4r \sqrt{rR} }{R+r}\\h= \frac{4rR}{R+r} \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, o 18:51 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
MadsxD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2009, o 18:04
Płeć: Mężczyzna

Dwa okręgi

Post autor: MadsxD »

wszystko fajnie tylko za nic nie idze mi rozpisanie tego ukladu rownań moze ktoś mi pomóc??
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwa okręgi

Post autor: anna_ »

Z II równania wyznacz \(\displaystyle{ (a-b)}\) i podstaw do III
ODPOWIEDZ