Bardzo proszę o wskazówki jak rozwiazać to zadanie:
Punkty A, B, C, D są współliniowe i położone w kolejności A, B, C, D od lewej.
Wiedząc, że |AD|= 12, |AC|= 6, |BD|=8, oblicz długości odcinków AB, BC, CD.
Współliniowość punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Współliniowość punktów
\(\displaystyle{ \left|AB \right| =12-8=4}\)
\(\displaystyle{ \left|BC \right| =6- \left|AB \right| =2}\)
\(\displaystyle{ \left|CD \right| =8- \left|BC \right| =6}\)
\(\displaystyle{ \left|BC \right| =6- \left|AB \right| =2}\)
\(\displaystyle{ \left|CD \right| =8- \left|BC \right| =6}\)