dowód

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Łukash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 16 wrz 2005, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostr

dowód

Post autor: Łukash »

Wykaż, że w dowolnym równoległoboku suma kwadratów długości przekątnych jest równa sumie kwadratów długości wszystkich jego boków.

[ Dodano: Czw Mar 02, 2006 5:01 pm ]
odpowie ktoś?? pilne!!
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

dowód

Post autor: DEXiu »

Zauważ, że w równoległoboku przekątne dzielą się na połowy i z twierdzenia cosinusów policz sobie kwadraty długościu boków (wyraź je przy pomocy połówek przekątnych; po drodze skorzystaj jeszcze z tego, że \(\displaystyle{ cos(\pi-\alpha)=-cos\alpha}\)). To już właściwie koniec.
ODPOWIEDZ