witam jak obliczyć pole trapeza jak ma sie takie dane podstawa 28cm i 7cm oraz ramiona 13cm i 20cm
prosze o pomoc i z góry bardzo dziękuje
Pole Trapeza
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TeeM
- Pomógł: 15 razy
Pole Trapeza
\(\displaystyle{ \begin{cases} h ^{2}+x ^{2}=13 ^{2} \\ h ^{2} +(21-x) ^{2} = 20 ^{2} \end{cases}\\
h=12}\)
więc pole trapezu wynosi \(\displaystyle{ \ \ 210cm ^{2}}\)
h=12}\)
więc pole trapezu wynosi \(\displaystyle{ \ \ 210cm ^{2}}\)
Pole Trapeza
z długości ramion wyliczasz sobie za pomoca trójkąta prostokątnego wysokośc i podstawiasz do wzoru
Pole Trapeza
a jak to wyliczyć??maniek_88 pisze:z długości ramion wyliczasz sobie za pomoca trójkąta prostokątnego wysokośc
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Pole Trapeza
No to tak, z układu wyżej:
z drugiego
\(\displaystyle{ h ^{2} +441-42x+x^{2}=400}\)
z pierwszego
\(\displaystyle{ h^{2} =169-x^{2}}\)
i wstawiamy to do drugiego
\(\displaystyle{ 169-x^{2} -42x+x^{2} +41=0}\)
\(\displaystyle{ 42x=210}\)
\(\displaystyle{ x=5}\)
\(\displaystyle{ h^{2} =169-5^{2} =144}\)
\(\displaystyle{ h=12}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(28+7)*12}\)
\(\displaystyle{ P=35*6=210 [cm^{2}]}\)
z drugiego
\(\displaystyle{ h ^{2} +441-42x+x^{2}=400}\)
z pierwszego
\(\displaystyle{ h^{2} =169-x^{2}}\)
i wstawiamy to do drugiego
\(\displaystyle{ 169-x^{2} -42x+x^{2} +41=0}\)
\(\displaystyle{ 42x=210}\)
\(\displaystyle{ x=5}\)
\(\displaystyle{ h^{2} =169-5^{2} =144}\)
\(\displaystyle{ h=12}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}(28+7)*12}\)
\(\displaystyle{ P=35*6=210 [cm^{2}]}\)