trójkąt, równoległobok romb.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
icarius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 maja 2009, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

trójkąt, równoległobok romb.

Post autor: icarius »

Witam, mam problem z rozwiązaniem 4 zadań jeśli ktoś jest w stanie rozwiązać chociaż jeden byłbym bardzo wdzięczny pozdrawiam.

1zad.
W trójkącie równoramiennym ramiona długości 16cm tworzą kąt alfa = 30º. Oblicz pole tego trójkąta
2zad.
W rombie ABCD przekątne mają długość 6cm i 8 cm. Oblicz pole obwodu tego rombu.
3zad.
Oblicz pole rombu, którego bok ma długość 4cm,a kąt rozwarty rombu wynosi 150º
4zad.
Obwód równoległoboku wynosi 12dm. Różnica długości boków w tym równoległoboku wynosi 4dm. Oblicz pole tego czworokąta jeżeli kąt ostry ma 45º
Za wszelką pomoc jeszcze raz dziękuję, prosiłbym również o dodaniu również wzorów z których korzystaliście.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2009, o 20:18 przez icarius, łącznie zmieniany 1 raz.
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

trójkąt, równoległobok romb.

Post autor: agulka1987 »

1.

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot b^2 \cdot sin\alpha}\)

\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2} \cdot 16^2 \cdot \frac{1}{2} = \frac{1}{4} \cdot 256 = 64 cm^2}\)
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

trójkąt, równoległobok romb.

Post autor: mcbob »

icarius pisze:Obwód równoległoboku wynosi 12dm. Różnica długości boków w tym równoległoboku wynosi 4dm. Oblicz pole tego czworokąta jeżeli kąt ostry ma 45º
4) \(\displaystyle{ a=x}\)
\(\displaystyle{ b=x+4}\)

\(\displaystyle{ 2(x+x+4)=12 \Rightarrow x=1}\)

\(\displaystyle{ P=a \cdot b \cdot sin \alpha =1 \cdot 5 \cdot \frac{ \sqrt{2} }{2}= \frac{5 \sqrt{2}}{2}}\) \(\displaystyle{ dm ^{2}}\)
icarius pisze:Oblicz pole rombu, którego bok ma długość 4cm,a kąt rozwarty rombu wynosi 150º
3) \(\displaystyle{ P=4 ^{2} \cdot sin150 ^{o}=8}\) \(\displaystyle{ cm ^{2}}\)
icarius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 maja 2009, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

trójkąt, równoległobok romb.

Post autor: icarius »

dzięki wielkie za rozwiązanie 1 zadania, zad2 już rozwiązałem jeśli dobrze obliczyłem powinno wyjść pole \(\displaystyle{ =24cm^2}\)
Dzięki wielkie również za 3 oraz 4 zadanie, 3 wyszło mi tak samo:D pozdrawiam
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

trójkąt, równoległobok romb.

Post autor: mcbob »

Jeszcze obwód w drugim policz. Z Pitagorasa możesz bok wyliczyć.
icarius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 maja 2009, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

trójkąt, równoległobok romb.

Post autor: icarius »

no właśnie Obwód wyszedł 20cm a bok a=5:D
Awatar użytkownika
mcbob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 15 gru 2008, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Pomógł: 69 razy

trójkąt, równoległobok romb.

Post autor: mcbob »

PS Po co dajesz na forum zadania które potrafisz sam zrobić?
icarius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 10 maja 2009, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

trójkąt, równoległobok romb.

Post autor: icarius »

mcbob pisze:PS Po co dajesz na forum zadania które potrafisz sam zrobić?
Często nie jestem pewien czy wyniki które mi wyszły są prawidłowe, dlatego wolę się poradzić osób które bardziej się na matematyce znają, chociaż ostatnia staram się i ja ją poznać bardziej, bo to nie jest mój mocny przedmiot.
ODPOWIEDZ