Zadanie : Okrąg wpisany w trójkąt równoboczny i okrąg opisany na tym trójkącie wyznaczają pierścień, którego pole jest równe 75 pi centymetrów. Oblicz pole trójkąta.
Jezeli jest ktoś mogący rozwiązać zadanie bedę wdzięczna
Pole koła, pierścień, pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 300
- Rejestracja: 6 lut 2009, o 19:43
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 39 razy
Pole koła, pierścień, pole trójkąta
Promień okręgu opisanego jest dwa razy dłuższy niż promień okręgu wpisanego. Stąd \(\displaystyle{ 75 \pi = \pi (R^2-r^2) = \pi (R^2 - (\frac{R}{2})^2) \Rightarrow \frac{3}{4}R^2 =75 \Rightarrow R = 10.}\) Dalej \(\displaystyle{ P=\frac{3R^2 \sqrt{3}}{4} = \frac{300 \sqrt{3}}{4} cm^2.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Pole koła, pierścień, pole trójkąta
Pole pierscienia = pole opisanego - pole wpisanego
promień okregu opisanego \(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
promień okregu wpisanego \(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
\(\displaystyle{ 75\pi = \pi \cdot (\frac{a \sqrt{3} }{2})^2 - \pi \cdot (\frac{a \sqrt{3} }{6})^2}\)
\(\displaystyle{ 75 = \frac{3a^2}{9} - \frac{3a^2}{36}}\)
\(\displaystyle{ 2700=9a^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 = 300}\)
\(\displaystyle{ P_{T} = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} = \frac{300 \sqrt{3} }{4} = 75 \sqrt{3} cm^2}\)
promień okregu opisanego \(\displaystyle{ R= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
promień okregu wpisanego \(\displaystyle{ r= \frac{a \sqrt{3} }{6}}\)
\(\displaystyle{ 75\pi = \pi \cdot (\frac{a \sqrt{3} }{2})^2 - \pi \cdot (\frac{a \sqrt{3} }{6})^2}\)
\(\displaystyle{ 75 = \frac{3a^2}{9} - \frac{3a^2}{36}}\)
\(\displaystyle{ 2700=9a^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 = 300}\)
\(\displaystyle{ P_{T} = \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} = \frac{300 \sqrt{3} }{4} = 75 \sqrt{3} cm^2}\)