Pole i obwód rombu z h=7 cm a miara kąta 150 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 14 maja 2009, o 09:31
- Płeć: Kobieta
Pole i obwód rombu z h=7 cm a miara kąta 150 stopni
Oblicz pole i obwód rombu o wysokości \(\displaystyle{ 7\:cm}\), jeśli kąt rozwarty tego rombu ma miarę \(\displaystyle{ 150^\circ}\).
- mat3j86
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 40 razy
Pole i obwód rombu z h=7 cm a miara kąta 150 stopni
\(\displaystyle{ 2\alpha=360-2\cdot150^\circ=60^\circ}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30^\circ}\)
\(\displaystyle{ \sin30^\circ=\frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ \sin30^\circ=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ a=2h}\)
\(\displaystyle{ a=2\cdot7=14}\)
\(\displaystyle{ \mathrm{Obw.}=4a=4\cdot14=56}\)
\(\displaystyle{ P=ah=14\cdot7=98}\)
Ten obrazek nie jest już dostępny - SlotaWoj
\(\displaystyle{ \alpha=30^\circ}\)
\(\displaystyle{ \sin30^\circ=\frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ \sin30^\circ=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=\frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ a=2h}\)
\(\displaystyle{ a=2\cdot7=14}\)
\(\displaystyle{ \mathrm{Obw.}=4a=4\cdot14=56}\)
\(\displaystyle{ P=ah=14\cdot7=98}\)
Ten obrazek nie jest już dostępny - SlotaWoj
Kod: Zaznacz cały
Ostatnio zmieniony 1 sie 2019, o 12:13 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości
Powód: Poprawa wiadomości