trapez dł. boków

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wera0023
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 8 razy

trapez dł. boków

Post autor: wera0023 »

w trapezie o polu 594 cm kwadratowe wysokość jest równa 22cm, a różnica długości równoległych boków 6 cm. oblicz długość każdego z równoległych boków
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

trapez dł. boków

Post autor: maise »

\(\displaystyle{ \begin{cases}
\frac{a+b}{2} h=594\\
h=22\\
a-b=6
\end{cases}}\)
wera0023
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 8 razy

trapez dł. boków

Post autor: wera0023 »

no ale jak je obliczyc?
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

trapez dł. boków

Post autor: maise »

wyznacz z ostatniego równania np a:
\(\displaystyle{ a=6+b}\)

podstaw a i h do pierwszego równania:
\(\displaystyle{ \frac{6+b+b}{2} \cdot 22=594}\)

oblicz z tego b, a potem a z równania powyżej
ODPOWIEDZ