Bardzo bym prosił o pomoc w zadaniu, gdyż jak tego nie zrobie to moge niezdać do następnej klasy :/
Zadanie brzmi tak:
Oblicz pole koła o obwodzie:
a) \(\displaystyle{ 12 \pi}\) cm
b)\(\displaystyle{ 240 \pi}\) cm
Pole koła a obwód
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
Pole koła a obwód
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 19:48 przez RyHoO16, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 12 maja 2009, o 12:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 8 razy
Pole koła a obwód
\(\displaystyle{ L = 2\pi r}\)
\(\displaystyle{ 12\pi = 2\pi r}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r^{2}=36\pi}\)
Z drugim przykładem poradzisz sobie przez analogię.
@edit: czeslaw był pierwszy. ^^'
\(\displaystyle{ 12\pi = 2\pi r}\)
\(\displaystyle{ r=6}\)
\(\displaystyle{ P=\pi r^{2}=36\pi}\)
Z drugim przykładem poradzisz sobie przez analogię.
@edit: czeslaw był pierwszy. ^^'
Ostatnio zmieniony 13 maja 2009, o 19:48 przez seppuku, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 13 maja 2009, o 19:31
- Płeć: Mężczyzna
Pole koła a obwód
czeslaw pisze:\(\displaystyle{ Ob=2\pi r=12\pi\\r=6\\P=\pi\cdot r^{2}=36\pi}\)
Drugie tak samo.
Uważaj na ortografię.
Wielkie Dzieki )