Wielokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
perliczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 28 gru 2008, o 13:17
Płeć: Kobieta
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Wielokąt wpisany w okrąg

Post autor: perliczek »

Miary kątów pewnego czworokąta wyrażone w stopniach są kolejnymi liczbami parzystymi. Czy można na nim opisać okrąg?

być może chodzi o to twierdzenie, że przeciwległe kąty w czworokącie wpisanym w okrąg dają 180', ale zupełnie nie wiem jak to wykorzystać;)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Wielokąt wpisany w okrąg

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ a \in N\\ 2a,\ 2a+2,\ 2a+4,\ 2a+6}\)
Zatem z warunków mamy:
\(\displaystyle{ 2a+2a+6=2a+2+2a+4}\)
Cieszymy się, że warunek jest spełniony.

Idziemy o krok dalej (liczby w stopniach):
\(\displaystyle{ 4a+6=180 \\ 4a=174 \\ a=43,5 \notin N}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Wielokąt wpisany w okrąg

Post autor: anna_ »

.
ODPOWIEDZ