Miara łukowa kąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
r0cq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 3 mar 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 7 razy

Miara łukowa kąta

Post autor: r0cq »

Witam, niby rozumiem ten temat ale mam problem z dwoma zadaniami otóż;
1. W trójkącie jeden kąt ma miarę PI/10, a drugi kąt jest dwa razy większy od trzeciego. Wyznacz wymiary nieznanych kątów tego trójkąta.
2. Wyznacz miarę łukową kąta;
a) pięciokąta foremnego
b) sześciokąta foremnego
c) n-kąta foremnego

Chciałbym to umieć więc mam nadzieję że mi to łopatologicznie wytłumaczycie.
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5405
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Miara łukowa kąta

Post autor: Rogal »

Na pierwsze wystarczy spojrzeć tak - masz kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{10}}\), kąt trzeci - x i kąt drugi dwa razy większy, więc ma miarę 2x. A ile wynosi suma tych trzech kątów?
W drugim wystarczy skorzystać ze wzoru na sumę kątów wielokąta i podzielić przez ilość boków - otrzymasz wartość kąta.
r0cq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 3 mar 2009, o 17:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 7 razy

Miara łukowa kąta

Post autor: r0cq »

Proszę napisz mi to dokładnie bo nic z tego nie rozumiem , dostaniesz pomógł za pomoc.
wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 430
Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 37 razy

Miara łukowa kąta

Post autor: wilk »

1)pi - 180
180:10=18
18+x+2x=180
x=56
a drugi 112
2c)\(\displaystyle{ \frac{(n-2)*180}{n}}\)
(staram się pomagać ludziom a nie dla jakiegoś "pomógł")
ODPOWIEDZ