na boku AC trójkąta ABC obrano punkt M tak że
\(\displaystyle{ \frac{AM}{MC}}\) =\(\displaystyle{ \frac{5}{7}}\), przez punkt M poprowadzono równoległą do boku AB która przecięła BC w punkcie N . wiedząc że AC=24 i AB=20
oblicz MN i \(\displaystyle{ \frac{CN}{CB}}\)
tales . trójkąt
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
tales . trójkąt
przez 5x oznaczmy AM więc 7x to MC
MC-MA=24
x=12
MC=72
z talesa dalej :
\(\displaystyle{ \frac{24}{20}= \frac{72}{MN}}\)
dalej wylicz MN
potem by wyliczyć \(\displaystyle{ \frac{CN}{CB}}\)
należy ułożyć dwa razy układ równań z talesa tz CD do AD jak CN do MN
a drugie CD do CA jak CN do CM
powodzenia
w razie wątpiliwości pytaj:D
pzdr
MC-MA=24
x=12
MC=72
z talesa dalej :
\(\displaystyle{ \frac{24}{20}= \frac{72}{MN}}\)
dalej wylicz MN
potem by wyliczyć \(\displaystyle{ \frac{CN}{CB}}\)
należy ułożyć dwa razy układ równań z talesa tz CD do AD jak CN do MN
a drugie CD do CA jak CN do CM
powodzenia
w razie wątpiliwości pytaj:D
pzdr
tales . trójkąt
wilk pisze:przez 5x oznaczmy AM więc 7x to MC
MC-MA=24
x=12
MC=72
z talesa dalej :
\(\displaystyle{ \frac{24}{20}= \frac{72}{MN}}\)
dalej wylicz MN
potem by wyliczyć \(\displaystyle{ \frac{CN}{CB}}\)
należy ułożyć dwa razy układ równań z talesa tz CD do AD jak CN do MN
a drugie CD do CA jak CN do CM
powodzenia
w razie wątpiliwości pytaj:D
pzdr
ja mam odpowiedzi tych wyników ale nie mogę tego zrobić zęby tak wyszło .
MN ma się równać 11\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)
a \(\displaystyle{ \frac{CN}{CB}}\) = \(\displaystyle{ \frac{7}{12}}\)-- 13 maja 2009, o 19:24 --