Proszę o pomoc ponieważ totalnie nie mogę znaleźć koncepcji na te zadanka
zad 1.Na okręgu o promieniu długości 5 cm opisano trapez prostokątny, którego najdłuższy bok ma 7,5 cm. Oblicz pole tego trapezu
zad 2.Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległości środka okręgu od końców dłuższej podstawy wynoszą 8 \(\displaystyle{ \sqrt{2}cm}\) i 17 cm. Oblicz pole trapezu.
Pole trapezu opisanego na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole trapezu opisanego na okręgu
1.
Czworokąt wypukły można opisać na okręgu wtedy i tylko wtedy, gdy sumy długości przeciwległych boków są równe
a=7,5-podstawa
h=2r=10-wysokość
c-ramię
b-podstawa
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=h+c \\ (a-b)^2+h^2=c^2 \end{cases}\\
\begin{cases} 7,5+b=10+c \\ (7,5-b)^2+10^2=c^2 \end{cases}}\)
Czworokąt wypukły można opisać na okręgu wtedy i tylko wtedy, gdy sumy długości przeciwległych boków są równe
a=7,5-podstawa
h=2r=10-wysokość
c-ramię
b-podstawa
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=h+c \\ (a-b)^2+h^2=c^2 \end{cases}\\
\begin{cases} 7,5+b=10+c \\ (7,5-b)^2+10^2=c^2 \end{cases}}\)
Pole trapezu opisanego na okręgu
Dziękuje ślicznie za pomoc Ale jeszcze nie moge sobie poradzić z jeszcze jednym zadaniem tj.
Na okręgu opisano trapez, którego pole jest równe 100. Ramiona trapezu tworzą z dłuższą podstawą kąty o miarach \(\displaystyle{ \sphericalangle30}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle40}\) Oblicz długość promienia okręgu
Na okręgu opisano trapez, którego pole jest równe 100. Ramiona trapezu tworzą z dłuższą podstawą kąty o miarach \(\displaystyle{ \sphericalangle30}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle40}\) Oblicz długość promienia okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Pole trapezu opisanego na okręgu
Nie pomyliłeś kąta?piec22 pisze:Dziękuje ślicznie za pomoc Ale jeszcze nie moge sobie poradzić z jeszcze jednym zadaniem tj.
Na okręgu opisano trapez, którego pole jest równe 100. Ramiona trapezu tworzą z dłuższą podstawą kąty o miarach \(\displaystyle{ \sphericalangle30}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle40}\) Oblicz długość promienia okręgu
post153557.htm#p153557
To już rozwiązałeś?
zad 2.Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległości środka okręgu od końców dłuższej podstawy wynoszą 8 \(\displaystyle{ \sqrt{2}cm}\) i 17 cm. Oblicz pole trapezu.
Pole trapezu opisanego na okręgu
Sorry dopiero teraz siadłem do kompa znów, tak rozwiązałem oba już i faktycznie jest \(\displaystyle{ \sphericalangle45}\)
Dzięki wielkie!
Dzięki wielkie!