Obwod trapezu rownoramiennego ma dł 38 cm a ramie 5 cm. Wysokosc poprowadzona z wierzcholka kata rozwartego dzieli dluzsza podstawe na odcinki z ktorych jeden jest o 10 cm krotszy od drugiego.
Oblicz długosci podstaw tego trapezu i jego pole.
Długości podstaw trapezu rownoramiennego
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
Długości podstaw trapezu rownoramiennego
podstawy 10 i 18
pole 42
x- odległość wierzchołka od spadku wysokości ( nie wiem czy jasno powiedziałem )
wtedy po obu stronach dłuższej podstawy jest dł x a pomiędzy nimi jest 10 - czyli tyle ma krótsza podstawa
z tego że obwód jest 38 = 2*5 + 2*10 * 2*x
x= 4
podstawy 10 i 18
wysokość z twierdzenia Pitagorasa jest równa 3
pole 42
w razie wątpliwości pisz:D
pzdr
pole 42
x- odległość wierzchołka od spadku wysokości ( nie wiem czy jasno powiedziałem )
wtedy po obu stronach dłuższej podstawy jest dł x a pomiędzy nimi jest 10 - czyli tyle ma krótsza podstawa
z tego że obwód jest 38 = 2*5 + 2*10 * 2*x
x= 4
podstawy 10 i 18
wysokość z twierdzenia Pitagorasa jest równa 3
pole 42
w razie wątpliwości pisz:D
pzdr
Długości podstaw trapezu rownoramiennego
aa teraz już mi wyszło, nie widziałam po prostu jakim równaniem zapisac długosci podstaw )
dziękuje i pozdrawiam
dziękuje i pozdrawiam