Oblicz pole tego trapezu...

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
plancys
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 31 maja 2008, o 11:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 28 razy

Oblicz pole tego trapezu...

Post autor: plancys »

W trapezie równoramiennym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego podzieliła dłuższą podstawę na odcinki, z których dłuższy ma 8cm długości, Wiedząc, że wysokość ma długość 7cm oblicz polew tego trapezu.
Awatar użytkownika
alchemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 285
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 65 razy

Oblicz pole tego trapezu...

Post autor: alchemik »

Dłuższy odcinek jest średnią arytmetyczną podstaw(dlaczego?), a to oprócz wysokosci jest ci potrzebne do obliczenia pola.
LastSeeds
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 346
Rejestracja: 17 cze 2008, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 17 razy

Oblicz pole tego trapezu...

Post autor: LastSeeds »

\(\displaystyle{ a,b\ podstawy\ ,\ a>b}\)
\(\displaystyle{ b=8- \frac{a-b}{2} \Leftrightarrow 2b=16-a+b \Leftrightarrow b+a=16 \Leftrightarrow \frac{a+b}{2}=8 \Rightarrow P=8 \cdot 7= 56}\)
ODPOWIEDZ