Na boku AC trojkata ABC obrano punkt M tak ze AM : MC = 5:7 . Przez punkt M poprowadzono prosta, rownolegla do boku AB trojkata ktora przeciela bok BC z punkcie N. Wiedzac ze AC = 24 i AB = 20 oblicz MN oraz CN:CB
pierwsza czesc zadania zrobilem ale nie wiem jak sie zabrac za stusunek CN : CB .... moglby ktos jaks podpowiedz powiedziec albo rozwiazac to zadanie? proszę
twierdzenie talesa... dla geniuszy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 lis 2008, o 17:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: jjj