suma kątów wew. wielokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
lofi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 197
Rejestracja: 9 lut 2009, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 2 razy

suma kątów wew. wielokąta

Post autor: lofi »

Skąd wiadomo że suma kątów wewnętrznych wielokąta płaskiego o n bokach wyraża się \(\displaystyle{ (n-2) \cdot 180^ \cdot}\)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

suma kątów wew. wielokąta

Post autor: piasek101 »

Bo da się go pociąć nieprzecinającymi się przekątnymi na (n-2) trójkąty.
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

suma kątów wew. wielokąta

Post autor: tkrass »

Może też łatwiej będzie Ci po prostu pociąć go na n trójkątów, wszystkie mające jeden punkt gdzieś w środku wielokąta, a potem od sumy ich kątów trzeba po prostu odjąć \(\displaystyle{ 2 \pi}\). Generalnie w takich zadaniach musisz znaleźć jakąś figurę, w której ta suma występuje.
ODPOWIEDZ