Miary kątów- trójkąt wpisany w okrąg...
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 21 razy
Miary kątów- trójkąt wpisany w okrąg...
W okrąg wpisano trójkąt \(\displaystyle{ ABC}\), w którym \(\displaystyle{ \sphericalangle A =50^ \circ}\) i \(\displaystyle{ \sphericalangle B =70^ \circ}\).Przez wierzchołek kąta \(\displaystyle{ C}\) poprowadzono styczną do okręgu,przecinającą przedłużenie boku \(\displaystyle{ AB}\) w punkcie \(\displaystyle{ D}\).Oblicz miary kątów trójkąta \(\displaystyle{ BCD}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 385
- Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 65 razy
Miary kątów- trójkąt wpisany w okrąg...
Pamiętaj, że do takich zadań wystarczy rysunek
Sorry, ale nie można wklejać tak szerokiego obrazku (punkt przecięcia to D)
\(\displaystyle{ \sphericalangle CBD = ?}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle CSB = ?}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle SCB = ?}\)
Dalej sobie poradzisz
Sorry, ale nie można wklejać tak szerokiego obrazku (punkt przecięcia to D)
\(\displaystyle{ \sphericalangle CBD = ?}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle CSB = ?}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle SCB = ?}\)
Dalej sobie poradzisz