Przekątna prostokąta
Przekątna prostokąta
W prostokącie ABCD pprowadzono przekątna AC. Odcinek DE jest wysokościa trójkąta ACD, a punkt E dzieli przekątna prostokąta na odcinki 3 i 12 cm. Oblicz pole prostokąta i jego obwód
Przekątna prostokąta
Tak, oto on:
Ale jak zastosować twierdzenie pitagorasa skoro mam dany tylko jeden bok?
Ale jak zastosować twierdzenie pitagorasa skoro mam dany tylko jeden bok?
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Przekątna prostokąta
Wysokością, ale jeszcze przyprostokątną.
Więcej danych nie trzeba, wystarczy, że porównasz zgodnie z twierdzeniem Pitagorasa... spróbuj ułożyć równanie
Więcej danych nie trzeba, wystarczy, że porównasz zgodnie z twierdzeniem Pitagorasa... spróbuj ułożyć równanie
Przekątna prostokąta
\(\displaystyle{ h^{2}}\) = \(\displaystyle{ a^{2}}\) - 9
\(\displaystyle{ h^{2}}\) = \(\displaystyle{ b^{m}}\) -144
\(\displaystyle{ a^{2}}\) - 9 = \(\displaystyle{ b^{2}}\) -144
\(\displaystyle{ h^{2}}\) = \(\displaystyle{ b^{m}}\) -144
\(\displaystyle{ a^{2}}\) - 9 = \(\displaystyle{ b^{2}}\) -144