Witam mam problem nie umiem rozwiazac zadan.
1.Dany jest trójkąt równoramienny, ktorego ramie ma długosc 4 cm a podstawa \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\).
Oblicz odległosc srodka podstawy od ramienia trojkata.
2.Znak STOP ma kszałt osmiokąta foremnego o boku 33cm.Znak ten wycięto z kwadratowego kawałka blachy.Jakiej długości musiał być bok tego kwadratu (odpowiedz podaj z dokladnoscia do centymetra)?
Proszę o pomoc w tych zadaniach.
Pozdrawiam
Trójkąty prostokątne
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Trójkąty prostokątne
1.
Z Pitagorasa policz wysokość trójkąta opuszczoną na podstawę
Policz pole trójkąta
a-podstawa
b-ramię
x-szukana długość odcinka
Z porównania pól oblicz \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ P= 2 \cdot \frac{bx}{2}}\)
2.
x-przyprostokątna odciętego z rogu trójkąta prostokątnego
33-bok ośmiokąta
x+33+x=2x+33-bok kwadratu
\(\displaystyle{ x^2+x^2=33^2\\
x= \frac{33 \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x+33=2 \cdot \frac{33 \sqrt{2} }{2}+33=33 \sqrt{2} +33 \approx 80}\)
Z Pitagorasa policz wysokość trójkąta opuszczoną na podstawę
Policz pole trójkąta
a-podstawa
b-ramię
x-szukana długość odcinka
Z porównania pól oblicz \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ P= 2 \cdot \frac{bx}{2}}\)
2.
x-przyprostokątna odciętego z rogu trójkąta prostokątnego
33-bok ośmiokąta
x+33+x=2x+33-bok kwadratu
\(\displaystyle{ x^2+x^2=33^2\\
x= \frac{33 \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2x+33=2 \cdot \frac{33 \sqrt{2} }{2}+33=33 \sqrt{2} +33 \approx 80}\)