Wykaż promien okregu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
meffiu_muvo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 6 razy

Wykaż promien okregu

Post autor: meffiu_muvo »

Wykaż, że promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a i b i przeciwprostokątnej o długości c wyraża się wzorem \(\displaystyle{ r= \frac{1}{2}(a+b-c)}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wykaż promien okregu

Post autor: anna_ »



\(\displaystyle{ c=a-r+b-r\\
r=\frac{a+b-c}{2}}\)
ODPOWIEDZ